CGK-Vrouwendag

Ontmoeting, bezinning, verbinding

 

OPENHARTIG

De CGK-Vrouwendag 2017, D.V. 4 april te Nijkerk, heeft als thema 'Openhartig'. De spreekster van deze dag is mw. Els van Dijk. Het belooft een mooie dag te worden waarin we samen met veel CGK-vrouwen uit het hele land stilstaan bij hoe je met die ander vrijmoedig kunt spreken over het geloof. In de lezing worden hiervoor algemene handvatten gegeven, in de workshops wordt dit thema uitgewerkt in verschillende aspecten: spreken met buitenstaander, met je kind, of met senioren. Ook is er een creatieve verwerking mogelijk. Naast het samen luisteren naar de lezing, actief bezig zijn bij de workshops is er veel ruimte voor ontmoeting en gezelligheid.  

Els van Dijk over de lezing: Openhartig zijn ... moeilijk? We worden door onze God uitgenodigd vrijmoedig over Hem te spreken met de mensen die Hij op ons pad plaatst. Lukt dat? Juist ook in de kerk waar we een gemeenschap van heiligen mogen vormen?

Er kunnen allerlei belemmeringen zijn om openhartig te zijn en het is belangrijk die te onderkennen. Daarom willen we op 4 april elkaar meenemen en elkaar stimuleren in ons verlangen naar God. Om vervolgens het verlangen te voeden om zelf openhartige en aanstekelijke mensen te zijn in onze omgang thuis, in het gezin maar zeker ook ten aanzien van de huisgenoten van het geloof en welke anderen dan ook.

Enkele speerpunten:  Vreugde of verplichting? Werkelijke ontmoeting en verbondenheid. Spontaniteit. Niet voor jezelf leven. Vrijmoedigheid.  Geen prestatiedwang.  Aandacht voor jongeren en kwetsbare ouderen in de gemeente.

Het ochtendprogramma begint om 11:00 uur, vanaf 10:30 uur staat de koffie en thee klaar. Tussen de middag wordt er voor een lunch gezorgd. In het middagprogramma (vanaf 13:30 uur) zijn er twee workshopsrondes en een gezamenlijke afsluiting van de dag. Rond 15:45 uur hopen we de dag te beëindigen.

Voor de onkosten van de dag vragen we € 10-,. Hierbij is koffie, thee met wat lekkers en een lunchpakket inbegrepen. Aanmelden vooraf is noodzakelijk. Je kunt je hier aanmelden. Na aanmelding ontvang je binnen enige tijd een email met verdere informatie en het verzoek om vooraf te betalen.

Bij de aanmelding kun je een keuze maken uit de verschillende workshops:

 1. Openhartig doorspreken - mw. Els van Dijk (doorspreken over de lezing)
 2. Openhartig spreken in de opvoeding - mw. Margreet van den Berg (Geloof in het gezin)

  Het leven van moeders in de Bijbel verschilt nogal van dat van ons. Op het eerste gezicht dan. Als je verder kijkt, zie je vooral ook overeenkomsten. Het gaat om vragen als: Hoe leefden zij met Gods beloften? Wat wensten ze voor hun kind? Dat kun je opmaken uit wat ze zeggen/doen. Of uit wat ze juist niet zeggen/doen…  Natuurlijk is er in deze workshop ruim aandacht voor de praktische vertaalslag naar het gezinsleven van alledag. Hartelijk welkom aan iedereen met een hart voor kinderen!

 3. Openhartig spreken met een buitenstaander - mw. Petra de Jong (Evangelisatieconsulent)  

  Petra de Jong is sinds 2013 evangelisatieconsulent voor de CGK en wil met je nadenken over de vraag: Hoe kun je openhartig spreken met een buitenstaander over uw geloof? Ze hoopt je op weg te helpen met inspirerende voorbeelden, eigen ervaringen en waardevolle lessen uit missionaire pioniersplekken (en zendingsgemeenten) in ons land. Maar ook door met elkaar een concrete situaties te bespreken en plannen te maken om eens met een buitenstaander in gesprek te gaan. Kom en doe mee!

 4. Openhartig spreken met senioren - mw. Lia Romkes

  In mijn workshop zal het zwaartepunt liggen bij het spreken met kwetsbare ouderen, zoals broeders en zusters met dementie. Hoe kun je deze mensen bemoedigen en ondersteunen in het geloof? Welk materiaal kan je daarbij ondersteunen?

  Openhartig spreken begint bij openhartig luisteren en dan valt het niet altijd mee om degene met wie je in gesprek bent zelf openhartig te laten spreken. Hoe bereik je dat? Een ander punt is het gesprek met meerdere gesprekspartners tegelijk: houd ik een toespraak of samenspraak en komt dan iedereen aan bod?

 5. Openhartig met hart en hand - mw. Alice Dunsbergen (creatieve workshop)

In deze workshop krijg je de gelegenheid om met je handen te laten zien wat ‘Open-Hartig zijn’ voor jou betekent. Ik maak daarvoor gebruik van een aantal stellingen. Deze stellingen zullen je helpen om het thema ‘Open-Hartig’ te verbeelden. Let op: Voor deze beeldende opdracht is het niet nodig dat je goed bent in knutselen. Het enige dat telt is dat je het leuk vindt om met je handen bezig te zijn.

Alle informatie op een rij:

Datum:          Dinsdag 4 april 2017

Thema:          Openhartig

Tijd:                11:00 - 15:45 uur

Plaats:            De Fontein, Hervormde Gemeente Nijkerk (Dominee Kuypersstraat 2)

Zie hier de verdere praktische informatie met routebeschrijving van de regelingscommissie. Het is mogelijk om gebruik te maken van kinderoppas. Dit kan alleen na opgave (stuur even een mail naar fokkema@cgkvrouw.nl).  

Jaarlijks wordt in april/mei een CGK-Vrouwendag gehouden. Het is een dag waarop bezinning, ontmoeting en verbinding centraal staan. Rond een Bijbels thema zijn er diverse sprekers, muzikale bijdragen en samenzang en is er veel ruimte voor ontmoeting.

Terugblik CGK-Vrouwendag 2016 'Vreemd'

De laatste  CGK-Vrouwendag heeft plaatsgevonden op 21 april 2016. Het thema van deze dag was 'Vreemd'.  Over dit thema sprak Jurjen ten Brinke, evangelist in Amsterdam-Noord. Deze dag is na te luisteren: Morgenprogramma, Workshop Napraten over de lezing (1), Workshop Napraten over de lezing (2) + afsluiting.  Een verslag van de hele dag is ook na te lezen.

Na de lunch kon een keuze gemaakt worden uit zes verschillende workshops, die het thema dichterbij brachten. Bijvoorbeeld over omgaan met moslims, over taalcoaching of over vluchtelingen. Ook was er gelegenheid om door te spreken over het thema (hierboven na te luisteren) en een muzikale workshop waarin een lied werd ingestudeerd. Bij de afsluiting werd dit lied in de kerk door alle deelnemers uitgevoerd (na te luisteren bij 'afsluiting'). Lees hier het verslag van de workshops 'op weg met de vluchteling' en 'op weg naar vriendschap met de vreemdeling'.

Ook werd op de Vrouwendag de opbrengst van de landelijke actie voor de Moeder-en-Kind weekenden van Stichting Gave bekend gemaakt. Hierover kun je meer lezen onder 'Actie'.

Bekijk hieronder de foto's voor een impressie van deze mooie dag:

 

    

   

 

    

  

 

 

 

 

© 2017 CGK Vrouw - Realisatie: Omega2