Marlies den Hertog-Koole

Kerst in Thailand

De afgelopen tijd hebben we nog nooit zo vaak het Kerstfeest gevierd als hier in Thailand. Maar, wat moet je je daar dan eigenlijk bij voorstellen in een Boeddhistisch land als dit? 

De meeste mensen hier weten eigenlijk niet waar het Kerstfeest over gaat. Een groot deel denkt dat het ‘het Westerse Nieuwjaarsfeest’ is. Wat de Thai ook kennen zijn de rood-witte kerstmutsen, de vele glitter-lichtjes en de kerstman (Santa Claus) met zijn cadeautjes. Verder gaat hun kennis van het Kerstfeest over het algemeen niet. Dat het om de geboorte van Jezus Christus gaat, hebben de meesten geen idee van. De Kerstdagen op 25 en 26 december zoals we in Nederland kennen, zijn hier in Thailand dan ook gewone werkdagen. Onze kinderen zijn gewoon naar school geweest deze dagen en hebben geen twee weken Kerstvakantie dus.

Maar, gelukkig is er in Thailand vrijheid van godsdienst en houdt men wel van een feestje. Voor de Christenen in Thailand en de zendelingen dus een ideale gelegenheid om te vertellen over de echte inhoud van het Kerstfeest. Dat is de reden dat wij de afgelopen periode heel veel het Kerstfeest gevierd hebben. Onder andere in de huizen van enkele christenen uit de gemeente van onze collega, waar wij naar toe gaan. Zij stelden hun huis open en nodigden buren en vrienden uit om samen Kerstfeest te vieren: kerstliederen zingen, luisteren/ kijken naar het Kerstverhaal en samen wat eten. Ook wij hadden ons huis opengesteld voor onze buren en bekenden. Overal kregen de gasten op het moment dat ze weer naar huis gingen een Kerstcadeau mee: een geïllustreerd Lukas-evangelie in het Thais.

Daarnaast zijn we op de Boeddhistische scholen van onze kinderen geweest om daar Kerstfeest te vieren. Als je er bij stil staat is het eigenlijk best bijzonder dat we hier we van harte welkom zijn. Moet je dat omgekeerd eens voorstellen. Maar, voor ons een prachtige gelegenheid om 400 kinderen en veel van hun leerkrachten het Kerstevangelie te vertellen. Ook daar kregen de kinderen natuurlijk een cadeautje mee, waaronder een stripboekje over het Evangelie.

Het Kerstfeest in de kerk vierden we op 24 december…inclusief Kerstmutsen en cadeautjes, want dit hoort erbij volgens de Thaise Christenen. Met als idee dat Jezus het grootste cadeau is dat aan de mensen wordt gegeven. Maar, voor de gemeente van onze collega was het een extra mooie dag, want in de week daarvoor hadden vier mensen aangegeven dat ze gedoopt wilden worden. Naast de geboorte van onze Here Jezus Christus, vierden we op die dag dat deze vier mensen Hem willen aanvaarden als hun Redder. Een totaal ander Kerstfeest dan in Nederland, maar minder mooi?

 



Deel dit artikel



Meer blog


© 2024 CGK Vrouw - Realisatie: Brand Boosters