Marlies den Hertog

Regen...

Regen, regen en nog eens regen.

Hier in Thailand is sinds enkele weken de moessontijd aangebroken, wat inhoudt dat het nu vaak en veel regent. Soms hele dagen aan één stuk door, soms hevige onweersbuien met het risico dat er van alles over-/ onderloopt. De moesson brengt vooral een welkome verkoeling na weken van 40 graden en hoger. (Nadeel is dat met zo’n hoge luchtvochtigheid de was slecht wil drogen.) Ook vanuit Nederland horen we berichten over heftige regenbuien, wateroverlast en de bekende vraag of  het nou eindelijk nog eens zomer wordt.

In Thailand kennen we die vraag niet. Wat de temperatuur betreft is het hele jaar zomer. Nu is de temperatuur nog altijd 30 graden of hoger. Er zijn hier ook maar drie seizoenen: het hete (droge) seizoen dat overgaat in het natte seizoen (moesson) en daarna het koele (droge) seizoen. Zelfs in het laatste seizoen liggen de dagtemperaturen rond de 30 graden, maar ’s nachts kan het weleens echt koel worden met zo’n 11 graden.

Dit is weer een voorbeeld om aan te geven in hoe je dingen anders gaat beleven in een ander land met een ander klimaat. Leven in een ander land is heel goed om te leren relativeren en om te gaan waarderen wat je in Nederland zo vanzelfsprekend vindt. Een andere kant is dat je als buitenlander natuurlijk van alles opvalt dat hier anders is dan in Nederland.

De hevige regenbuien zorgen ook voor grote modderplassen hier in Thailand. Na één van de eerste hevige buien hebben we daar zelf al eens in vastgezeten met de auto. Dan voel je je even een onnozele buitenlander. Maar, het overkomt de Thai zelf ook, merkten we laatst. Voor ons huis raakte een Thaise vrouw vast met haar auto. Ze probeerde een vriend te bellen, maar die kwam niet opdagen. Uiteindelijk kwam mijn taalhulp bij ons binnen om te vragen of wij konden helpen. Met zijn drieën hebben we haar toen uit de modder geduwd. Deze vrouw bleek eieren te verkopen en had een kind op de school van onze kinderen. ’s Middags kregen wij toen we de kinderen ophaalden van school een hele zak met eieren uit dank. Een Thaise gewoonte om iets (eetbaars) te geven uit dank voor hulp. Twee weken later ging een man met zijn motor onderuit voor ons huis en wij hielpen om de schaafwonden op zijn benen te verzorgen. Twee uur later kwam hij een grote zak rijst brengen, uit dank voor onze hulp.

Als je zulke cadeaus krijgt, dan denk je ‘dat hoeft toch helemaal niet...Het is toch heel normaal om even te helpen’. Maar voor de Thais is het belangrijk om hun dankbaarheid te uiten en om als ‘gul’ gezien te worden. In beide gevallen waren het echt geen rijke mensen, maar ze geven wat ze hebben.

Ook op deze manier wordt je stilgezet bij je eigen gewoonten en ga je een andere cultuur waarderen. Tegelijk besef je dat deze gewoonten vaak voortkomen uit de Boeddistische, animistische godsdienst waarin mensen ‘goede daden’ doen om daarmee iets te verdienen: een hogere vorm van geluk of iets dergelijks. Dat besef stemt je dan weer droevig en het doet je verlangen om de mensen te vertellen over de vrijheid die er is in Jezus Christus. Dat wij geen goede daden hoeven te doen om iets te krijgen, maar dat Jezus alles voor ons heeft gedaan uit liefde. Wij bidden dan ook niet alleen om regen, maar ook om ‘stromen van zegen’ voor de mensen hier in Thailand. Bidt u mee?

 

 



Deel dit artikel



Meer blog


© 2024 CGK Vrouw - Realisatie: Brand Boosters